Επαγγελματική κατάρτιση: Εξοπλίζοντας τους επαγγελματίες υγείας με ικανότητες

και τεχνικές θεραπείας γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες ( CARE4SUD)

 

2022-1-LT01-KA220-VET-000086077

 

Πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

  Γενικός Στόχος του CARE4SUD:     

να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού

του εργατικού δυναμικού στον τομέα της αντιμετώπισης του εθισμού στις

παράνομες ναρκωτικές ουσίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Πακέτο Εργασίας Νο. 2 – Έκθεση Ανασκόπησης και Ανάλυσης: Πιο Διεισδυτική Ματιά στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τον Εθισμό στις Παράνομες Ναρκωτικές Ουσίες

 

Υπενθύμιση των Στόχων του WP2 του CARE4SUD::

– να παρασχεθεί μια επισκόπηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων σχετικά με τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών στον τομέα της εξάρτησης σε διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης σε όλη την ΕΕ

-να οριστούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις σε πρακτικές και δεξιότητες στον τομέα εκπαίδευσης για την εξάρτηση στις έξι συμμετέχουσες χώρες

-να διευκολυνθεί η αναγνώριση των επικαιροποιημένων ικανοτήτων που απαιτούνται για το επαγγελματικό περίγραμμα του συμβούλου εξάρτησης από παράνομες ουσίες (EQF5)

 

Η Ομάδα του Πανεπιστημίου του Πόρτο Παρουσιάζει τα Αποτελέσματα του WP2 στο ECER 2024

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητών στην Εκπαίδευση (EERA) πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία. Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 2.300 συμμετέχοντες, προωθώντας τον διεθνή διάλογο στην εκπαιδευτική έρευνα.

 

Στο πλαίσιο του έργου CARE4SUD – WP2: Έκθεση Ανασκόπησης και Ανάλυσης | Πιο Διεισδυτική Ματιά στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τον Εθισμό στις Παράνομες Ουσίες – η ομάδα του Πανεπιστημίου του Πόρτο παρουσίασε την εργασία, «Γεφυρώνοντας τα Κενά στα Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες: Εμπειρίες από το έργο CARE4SUD», κατά τη συνεδρία για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (VETNET).

pct1

Σε αυτή την παρουσίαση, συζητήσαμε το έργο CARE4SUD, το οποίο επιδιώκει να καλύψει τα κενά στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) για άτομα με διαταραχή χρήσης ουσιών. Κύριος στόχος ήταν η ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος που ενσωματώνει την αποκατάσταση με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, για να διευκολυνθεί η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Τα συλλεχθέντα δεδομένα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης. Η συμμετοχή σε αυτό το συνέδριο προσέφερε μια πολύτιμη πλατφόρμα στην ομάδα για να μοιραστεί και να συζητήσει τα ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από όλες τις χώρες-εταίρους του CARE4SUD.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στις 12-13.09.2024, η DASM Κλουζ-Ναπόκα φιλοξένησε τις επισκέψεις μελέτης δύο ξένων αντιπροσωπειών από χώρες εκτός ΕΕ. Η πρώτη αντιπροσωπεία περιλάμβανε δημάρχους, βουλευτές για κοινωνικά θέματα, γραμματείς τοπικών συμβουλίων, αναπληρωτές διοικήσεων στρατιωτικών για κοινωνικά θέματα, καθώς και επικεφαλής τοπικών ιδρυμάτων που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες από την Ουκρανία, ενώ η δεύτερη αντιπροσωπεία περιλάμβανε εκπροσώπους από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Σερβία. Οι επισκέψεις μελέτης προσέφεραν την ευκαιρία για διάλογο μεταξύ επαγγελματιών και ληπτών αποφάσεων σχετικά με τις τοπικές και εθνικές ιδιαιτερότητες των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, τα υπάρχοντα κοινωνικά προγράμματα σε τοπικό επίπεδο και τα ευρωπαϊκά έργα που υποστηρίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεων, οι εκπρόσωποι της DASM παρουσίασαν τον οργανισμό, τα διαθέσιμα τοπικά κοινωνικά προγράμματα και τα τρέχοντα έργα τους που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του έργου CARE4SUD (στόχοι, δραστηριότητες και αναμενόμενα αποτελέσματα). Εγκαθιδρύθηκαν μελλοντικές συνεργασίες για τη διάχυση των υλικών του έργου και την προώθηση του έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

pct2
pct3

«Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή αυτού του ενημερωτικού δελτίου δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων, και η Εθνική Υπηρεσία και η Επιτροπή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.»