Formare profesională în dependența de droguri ilicite: Echiparea cadrelor medicale cu competențe și tehnici de tratare a dependenței” (CARE4SUD)

 

2022-1-LT01-KA220-VET-000086077

 

Raport transnațional

elaborat în cadrul Pachetului de lucru nr.2  (WP 2) – Raport de analiză: O privire mai atentă asupra programelor educaționale privind dependența de droguri ilicite

În cadrul WP 2 a fost elaborat, pe baza celor 6 rapoarte naționale realizate de parteneri, un Raport transnațional care își propune să ofere o perspectivă asupra nevoilor de formare, să explice variațiile între cele 6 țări participante în ceea ce privește cadrul și politicile instituționale și să furnizeze competențele de bază pentru îmbunătățirea abilităților de consiliere în domeniul dependențelor.

Raportul transnațional elaborat contribuie la atingerea obiectivelor WP 2, respectiv la:

  • oferirea unei imagini de ansamblu a publicațiilor științifice cu privire la inițiativele existente privind dezvoltarea de programe în materie de dependență la diferite niveluri educaționale în Uniunea Europeană;
  • definirea nevoilor și lipsurilor în materie de competențe practice și orientate spre viitor în ceea ce privește domeniul sănătății în materie de dependență în cele 6 țări participante și la prezentarea unei situații a lacunelor și nevoilor naționale în materie de astfel de competențe;
  • facilitarea identificării competențelor actualizate necesare pentru identitatea profesională a consilierului în dependența de droguri ilicite.

 

Raportul transnațional prezintă date derivate din analiza efectuată în cele trei etape ale colectării de date, după cum urmează:

  • A fost efectuată o revizuire cuprinzătoare a informațiilor privind disponibilitatea oportunităților de formare în adicții în cadrul Uniunii Europene, în care partenerii au explorat programele/cursurile educaționale naționale disponibile, inclusiv cursurile vocaționale și cele de scurtă durată organizate online, care au potențialul de a îmbunătăți abilitățile profesioniștilor din domeniul medical în identificarea și gestionarea pacienților ale căror probleme medicale sunt cauzate sau pot fi exacerbate de tulburările legate de consumul de droguri ilicite;

 

  • Au fost organizate focus grupuri cu specialiști în adicții și cadre medicale, cu scopul de a obține informații despre consumul de droguri din mai multe perspective și de a înțelege lacunele specialiștilor în ceea ce privește educația acestora în prevenirea și tratamentul consumului de droguri, în vederea dezvoltării unui set de competențe de bază care să răspundă nevoilor specifice din domeniu;

 

  • Au fost organizate interviuri cu persoane care au consumat sau care consumă, în prezent, droguri ilicite pentru a identifica lacunele și nevoile de formare ale cadrelor medicale în materie de dependență de droguri ilicite.

Analiza a scos la iveală numeroase nevoi legate de formarea profesioniștilor din domeniul medical, precum:

  • Faptul că nu există suficiente cursuri de formare adresate unor categorii specifice de profesioniști în cadrul studiilor universitare din domeniul medical iar cele existente nu sunt actualizate;
  • Cursurile existente nu sunt suficient de promovate sau nu sunt suficient de adaptate și de practice în funcție de nevoile persoanelor care consumă droguri;
  • Nevoia de modele de bune practici și de colaborare între profesioniștii din acest domeniu.

Participanții la interviurile și focus grupurile din toate cele șase țări au evidențiat următoarele:

  • Lipsa unei abordări holistice a sănătății pacienților | Necesitatea unei cooperări mai strânse între psihiatrie, medicii specializați în adicții, medicii generaliști și alte componente ale serviciilor de sănătate. Participanții au subliniat necesitatea unei abordări holistice a sănătății pacienților.
  • Lipsa competențelor și a cunoștințelor în domeniul adicțiilor |Profesioniștii din domeniul medical nu se simt suficient de bine pregătiți pentru domeniul adicțiilor, pe baza formării lor inițiale. Este esențială echiparea acestora cu mai multe instrumente și competențe, precum abilitățile de comunicare și de motivare, cunoașterea opțiunilor de tratament, analiza activității și colaborarea cu terapeuții în domeniul adicțiilor și cu alți parteneri intersectoriali.
  • Nevoia validării competențelor și insuficienta utilizare a cercetării | Importanța consolidării și validării competențelor într-un compartiment dedicat care poate dezvolta și implementa pregătirea și formarea în domeniul adicțiilor, precum și utilizarea mai intensă a cercetării pentru a promova intervențiile bazate pe dovezi în domeniu.
  • Lipsa formării continue | Participanții au subliniat că nu există formare continuă în domeniul adicțiilor specifică pentru medici, profesioniști din domeniul sănătății sau pentru cei din domeniul social. Există o nevoie clară de oportunități de formare specializată formală, de calitate și de certificare a competențelor.

 

Domeniile propuse pentru a fi acoperite în cadrul unui program online de formare în domeniul dependenței de droguri ilicite adresat profesioniștilor din domeniul medical, aflat în curs de dezvoltare, ar trebui să includă: cunoștințe de bază de psihopatologie, farmacologie și tehnici de psihoterapie, în special terapia familială în domeniul dependenței.

De asemenea, ar trebui incluse: interviurile motivaționale, chestionarele de screening pentru evaluarea nivelului de dependență, oferirea primului ajutor în domeniul sănătății mintale și referirea către principalele servicii adresate dependenței de droguri ilicite.

Alte aspecte propuse a fi abordate în noul curs sunt:  îmbunătățirea abilităților de comunicare, aspectele etice și juridice, precum și minimizarea preconcepțiilor.

Datele prezentate în acest raport conturează o imagine clară a provocărilor cu care se confruntă consilierea în materie de dependență de droguri și a nevoii imperative a existenței unor programe de formare îmbunătățite pentru personalul medical.

Competențele de bază în domeniul adicțiilor, așa cum au reieșit din analiza programelor de formare existente, precum și din interviurile cu consumatorii /foști consumatori de droguri și din focus grupurile cu profesioniștii din domeniul medical, subliniază un deficit semnificativ de cunoștințe a personalului medical în formarea în domeniul dependenței de droguri ilicite în diferitele țări participante.

Proiectul CARE4SUD apare ca un răspuns la aceste provocări, solicitând programe de formare actualizate și adaptate la noile tendințe, cu scopul de a crește numărul de profesioniști din domeniul medical specializați în dependența de droguri ilicite.

Raportul transnațional va fi disponibil online, în toate limbile consorțiului, pe website-ul proiectului www.care4sud.eu.