Formare profesională în dependența de droguri ilicite:

Echiparea cadrelor medicale cu competențe și tehnici de

tratare a dependenței” (CARE4SUD)

 

Proiect Erasmus+

2022-1-LT01-KA220-VET-000086077

 

Pachet de lucru n°3 (wp 3)Dezvoltarea unui program transnațional bazat pe o curiculă de educație și formare profesională (VET)  pentru îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății, interesați de dependența de droguri ilicite (cursul de formare CARE4SUD).

 

Obiectivul general al WP 3:

Să proiecteze și să dezvolte o curiculă online de educație și formare profesională, adaptată la nevoile profesioniștilor din domeniul sănătății care doresc să își extindă abilitățile profesionale cu ajutorul unor metodologii online interactive și provocatoare, să își îmbunătățească competențele și să își sporească oportunitățile de angajare.

Pe baza nevoilor identificate în urma interviurilor cu pacienții și a grupurilor de discuții cu specialiști din domeniul adicțiilor din cadrul pachetului de lucru nr. 2, partenerii din proiect au descris rezultatele învățării pentru viitorul curs de formare CARE4SUD. Acestea vor corespunde unor standarde cu privire la ceea ce ar trebui să știe, să înțeleagă și să fie capabili să facă profesioniștii din domeniul dependenței de droguri ilicite la finalizarea cursului de formare.

 

Rezultatele învățării în cadrul Care4SUD vor servi drept ghid pentru cursanți, ajutând la clarificarea așteptărilor, la planificarea evaluării și la măsurarea eficienței experienței de învățare.

 

În acest proiect, rezultatele învățării sunt împărțite în:

Cunoștințe: se referă la informații specifice, fapte, concepte, teorii sau principii pe care cursanții le vor dobândi prin activitatea de învățare. Acestea includ și înțelegerea materiei sau a conținutului.

Abilități: se concentrează pe aptitudinile și pe aplicarea practică a cunoștințelor pe care le vor dezvolta cursanții. Implică capacitatea de a îndeplini sarcini sau activități specifice, adesea prin practică și experiență proprie.

Competențe: o combinație de cunoștințe, aptitudini, abilități și comportamente pe care indivizii le demonstrează într-un anumit context sau rol profesional. Competențele reflectă adesea o combinație de atribute cognitive (bazate pe cunoștințe) și comportamentale (bazate pe aptitudini) esențiale pentru o performanță de succes într-un anumit rol sau situație.

Rezultatele învățării pentru profesia de consilier în dependența de droguri ilicite vor fi definite în cadrul proiectului, în conformitate cu nivelul 5 al EQF/CEC (Cadrul European al calificărilor).

 

Calificările de nivel 5 din EQF/CEC sunt caracterizate de competențe și cunoștințe intermediare. De obicei, acestea presupun ca, cursanții să fi finalizat învățământul secundar sau să aibă un nivel de educație similar și le oferă competența de a lucra independent într-un anumit domeniu sau de a urma o formare suplimentară.

EQF (CEC) NIVEL 5

CUNOȘTINȚE

Cunoștințe complete, specializate, practice și teoretice într-un domeniu de activitate sau de studiu și o conștientizare a limitelor acestor cunoștințe.

ABILITĂȚI

O gamă cuprinzătoare de competențe cognitive și practice necesare pentru a dezvolta soluții creative la probleme abstracte.

 

Sursa: Europass

RESPONSIBILITATE ȘI AUTONOMIE

Exercitarea managementului și a supervizării în contexte de muncă sau activități de studiu în care există schimbări imprevizibile; revizuirea și dezvoltarea performanțelor proprii și ale celorlalți.

După identificarea rezultatelor învățării, partenerii din proiect vor continua cu dezvoltarea specificațiilor unităților de învățare, stabilirea duratei unităților de învățare și a cursului de formare, revizuirea metodologiei de evaluare.

 

CE URMEAZĂ?  

Dezvoltarea pachetului de formare CARE4SUD

Consolidarea capacităților profesioniștilor va fi concepută astfel încât să ofere o înțelegere de bază a dependenței și o conștientizare a efectelor consumului de droguri psihoactive; practici ale modelelor de tratament general acceptate și utilizate, precum interviul motivațional; depistarea și referirea către tratament și cunoașterea relației dintre consumul de substanțe și diversele culturi, valori și stiluri de viață, în vederea combaterii stigmatizării.

 

Cursul de formare se va adresa:

  • Practicienilor din sectorul medical primar, fără experiență în domeniul dependenței de droguri ilicite și/sau medicilor care doresc să intre în domeniul dependenței pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile necesare pentru angajare și dezvoltare profesională.
  • Personalului din domeniul educației și formării profesionale (VET), experților în domeniul tulburărilor legate de consumul de substanțe.
  • Furnizorilor de educație și formare profesională (VET) care doresc să integreze cursul într-un program de formare existent, unităților medicale de sănătate publică, profesioniștilor din domeniul social.

 

Ateliere demonstrative de formare CARE4SUD în toate țările partenere

Atelierele demonstrative de formare vor viza 60 de reprezentanți ai furnizorilor de educație și formare (VET) din domeniul medical (10 participanți din fiecare țară parteneră) și au ca scop împărtășirea obiectivelor de învățare și a materialului de formare al cursului, precum și schimbul de opinii privind relevanța, eficacitatea și eficiența acestuia și validarea conținutului cursului de formare.

 

Pentru informații suplimentare despre proiect, ne puteți contacta la adresa de email care4sud.project@gmail.com sau ne puteți urmări pe site-ul proiectului, www.care4sud.eu sau pe paginile noastre de Facebook și Linkedin, intitulate Care4Sud Project.

 

Conţinutul prezentului newsletter reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.