Direcția de Servicii Sociale și Medicale este principalul furnizor public de servicii sociale și medicale și de prestații sociale la nivel local (Cluj-Napoca). Instituția a fost înființată în anul 2008 și este subordonată Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca. Instituția este finanțată de la bugetul local. Misiunea sa este identificarea problemelor și nevoilor sociale ale comunității; găsirea soluțiilor adecvate în ceea ce privește protecția copilului și a familiei, a persoanelor vârstnice, a persoanelor cu dizabilități și a altor persoane aflate în dificultate sau grupuri vulnerabile; dezvoltarea socială și comunitară, prevenirea și gestionarea riscurilor sociale. Acțiunile sale sunt îndreptate către individ, familie, nivel comunitar.
Obiectivele DASM :
– prevenirea situațiilor care ar putea duce la marginalizare socială
– sprijinirea celor aflați în nevoie în depășirea dificultăților în vederea limitării/abordării efectelor temporare/permanente ale situațiilor care pot genera excluziune socială
– creșterea calității vieții
– promovarea incluziunii sociale a persoanelor și grupurilor vulnerabile în cadrul comunității locale.
Structura: DASM are aproximativ 970 de angajați cu normă întreagă
Principalele departamente:
– Departamentul pentru protecție socială
– Centrul pentru Incluziune Socială – un centru destinat sprijinirii incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile (persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, etc.)
– Departamentul pentru protecția copilului și a familiei
– Centrul de resurse pentru părinți și copii
– Centrul de prevenire și combatere a violenței domestice Centrul este un centru de zi destinat victimelor violenței domestice din Cluj-Napoca care are rolul de a preveni și combate violența domestică prin asistarea victimelor (adulți și copii). Scopul său este asigurarea intervenției de urgență pentru victime și identificarea de soluții privind siguranța acestora. Centrul oferă programe de consiliere pentru victime, consiliere juridică pentru depășirea situațiilor de risc și a traumelor rezultate în urma violenței domestice. De asemenea, centrul este preocupat de informarea comunității cu privire la fenomenul violenței domestice.
– Departamentul de asistență pentru persoanele cu dizabilități
– Departamentul de asistență pentru persoanele vârstnice
– Servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice
– 2 centre de îngrijire de zi pentru persoanele vârstnice
– 9 cluburi pentru pensionari
– Centrul de zi “Wonderland” – Centrul de zi “Wonderland” este o unitate socială care oferă servicii sociale în domeniul prevenirii și educației, precum și al integrării sociale destinate copiilor aparținând grupurilor marginalizate. Scopul său este de a asigura îngrijirea și educația corespunzătoare pentru copiii preșcolari romi (cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani) din cartierele marginalizate, pentru a proteja integrarea lor în sistemul de învățământ general.
– Centrul de servicii socio-medicale -oferă servicii de recuperare neuropsihomotorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani și servicii de consiliere pentru familiile acestora.
– Centrul social de urgență – oferă adăpost temporar (6 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 6 luni) și alte servicii sociale și de sprijin pentru persoanele fără adăpost, având o capacitate de 50 de locuri.
– Centrul de găzduire temporară – oferă adăpost temporar și alte servicii sociale și sprijin persoanelor fără adăpost, având o capacitate de 64 de locuri
– Departamentul de management al proiectelor și dezvoltare comunitară – identifică nevoile sociale existente la nivel local și coordonează dezvoltarea și implementarea la nivel local a strategiilor și măsurilor (proiecte, programe) pentru a răspunde acestor nevoi, în principal prin atragerea de fonduri nerambursabile, contribuind astfel la dezvoltarea socială locală durabilă.
– Unități medicale școlare (medicină dentară/medicină generală)
– Spitalul municipal
– Departamentul de resurse umane
– Departamentul financiar
– Departamentul de achiziții publice și logistică