“Formare profesională în dependența de droguri ilicite: Echiparea cadrelor

medicale cu competențe și tehnici de tratare a dependenței” (CARE4SUD)

 

2022-1-LT01-KA220-VET-000086077

 

  Objectivul General al Proiectului CARE4SUD:     

  de a asigura un profesionalism mai ridicat al muncii

practicienilor din domeniul sănătății – mai exact cel al

dependenței de droguri ilicite – la nivel național și european

 

Pachetul de lucru n°2 – Raport de analiză: O privire mai atentă asupra programelor educaționale privind dependența de droguri ilicite

 

Reamintire a Obiectivelor WP2 – CARE4SUD:

✓ oferirea unei imagini de ansamblu a publicațiilor științifice cu privire la inițiativele existente privind dezvoltarea de programe în materie de dependență la diferite niveluri educaționale în Uniunea Europeană;

✓ definirea nevoilor și lipsurilor în materie de competențe practice și orientate spre viitor în ceea ce privește domeniul sănătății în materie de dependență în cele 6 țări participante și la prezentarea unei situații a lacunelor și nevoilor naționale în materie de astfel de competențe;

✓ facilitarea identificării competențelor actualizate necesare pentru identitatea profesională a consilierului în dependența de droguri ilicite.

 

Echipa Universității din Porto prezintă rezultatele WP2 la ECER 2024

Conferința Europeană de Cercetare Educațională (ECER), organizată de Asociația Europeană de Cercetare Educațională (EERA), a avut loc între 27- 30 august la Universitatea din Nicosia (Cipru). Evenimentul a reunit peste 2.300 de participanți, promovând dialogul internațional privind cercetarea educațională.

Ca parte a proiectului CARE4SUD WP2: Raport de analiză: O privire mai atentă asupra programelor educaționale privind dependența de droguri ilicite– echipa Universității din Porto a prezentat lucrarea Reducerea decalajelor în programele VET privind dependența de droguri ilicite: perspective din proiectul CARE4SUD în timpul sesiunii privind educația și formarea profesională (VETNET).

pct1

În această prezentare, s-a discutat despre proiectul CARE4SUD, care urmărește să elimine lacunele din educația și formarea profesională (VET) pentru persoanele cu tulburări cauzate de consumul de substanțe. Un accent major a fost pus pe dezvoltarea unui program personalizat care să integreze reabilitarea cu dezvoltarea competențelor pentru a sprijini reintegrarea acestor persoane în muncă. Datele colectate accentuează importanța colaborării dintre profesioniștii din domeniul sănătății, instituțiile de învățământ și alți actori relevanți pentru a îmbunătăți rezultatele formării. Participarea la această conferință a oferit o ocazie valoroasă pentru ca echipa să împărtășească și să discute rezultatele colectate în toate țările partenere CARE4SUD.

 

ALTE ACȚIUNI DE PROMOVARE ȘI DISEMINARE A PROIECTULUI

În perioada 12-13.09.2024 DASM Cluj-Napoca a găzduit vizita de studiu a două delegații din țări din afara Uniunii Europene. Prima delegație a inclus primari sau adjuncți pentru probleme sociale, secretari ai consiliilor locale, șefi sau adjuncți ai administrațiilor militare pentru probleme sociale,  precum și șefi de instituții comunale care furnizează servicii sociale din Ucraina, iar ce-a de-a doua delegație a inclus participanți din Republica Moldova și Serbia. Cele două vizite de studiu au valorificat oportunitatea dialogului dintre practicieni și factori de decizie despre particularitățile locale și naționale existente în ceea ce privește serviciile de asistență socială, programele sociale existente la nivel local și finanțările europene disponibile în sprijinul serviciilor sociale. În cadrul acestor vizite reprezentanții DASM au prezentat instituția noastră, programele sociale disponibile pe plan local și proiectele implementate/ în curs de implementare ale DASM, inclusiv proiectul CARE4SUD (obiective, activități și rezultate așteptate). Au fost stabilite colaborări viitoare în vederea diseminării materialelor proiectului și a promovării proiectului la nivel european.

pct2
pct3

Conţinutul prezentului newsletter reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.